A folyamatos szoftverfrissítés rendkívül fontos. A cégek általában tisztában is vannak ezzel, ám így is előfordul sajnos, hogy a prioritási listán meglehetősen hátra kerül az IT-park naprakészen tartása.

Egyetlen példa: számítógépek bekapcsolása. A lassabb, régebbi gépek esetében 5, de akár 10 perc is eltelhet, mire a bekapcsolástól kezdve eljut odáig a rendszer, hogy dolgozni lehessen vele. Ha ez a munkaidőből telik el, akkor az havi szinten másfél-három munkaóra kiesését jelenti.

A szoftverek folyamatos frissítésének három nyomós indoka van

Rögtön az elején tegyünk különbséget szoftverek frissítése és upgradelése (felfejlesztése) között!

  • A frissítés (update) az adott szoftverkiadás napra készen tartása.
  • Az upgradelés pedig egy újabb kiadásra való áttérés – például amikor egy számítógép operációs rendszerét Windows 8.1-ről Windows 10-re cserélik.

Jelen cikkünkben a szoftverfrissítés fontosságáról beszélünk, ám majdnem ugyanezen érvek igazak a felfejlesztésre is.

1. A szoftverfrissítéssel mindig a lehető legbiztonságosabb marad a program

A szoftverbiztonság a cégek IT részlegének egyik fő prioritása – a folyamatos frissítés pedig ebben játszik kulcsszerepet. Kiberbűnözők és különféle államok szolgálatában álló hackercsapatok a nap huszonnégy órájában folyamatosan keresik az elterjedt szoftverek sebezhetőségét. És ugyanígy tesznek a szoftverek fejlesztői is, csak teljesen más céllal.

A folyamatos frissítéssel az ön cége mindig megkapja a legújabb javításokat, amelyek által a kiberbűnözők nem férhetnek hozzá az érzékeny adatokhoz, nem vehetik át az irányítás a vállalat rendszerei felett. Azaz mind az adatok, mind az üzemmenet biztonságban lesznek. Informatikai üzemeltetés az Ön cégénél!

2. A folyamatos szoftverfrissítés folyamatos optimalizálást jelent

Amikor egy szoftvert piacra dobnak, jellemzően nincs teljesen optimalizálva. Ennek számos oka van és a leggyakoribb a szoros verseny. Ha heteket, hónapokat késik a szoftver kiadása, az a fejlesztőknek nagyobb veszteség, mint kibocsátás után tovább dolgozni rajta.

Másfelől az optimalizálás azt jelenti, hogy jobbá, hatékonyabbá válik a szoftver – tehát a felhasználók tudják már így is használni. Nézze ezt úgy, mintha az autója a vásárláskor 12 másodperc alatt gyorsulna 100 km/h sebességre, ám aztán kapna pár frissítést és így fokozatosan javulna a gyorsulása. Ettől még a vásárlás pillanatától kezdve is teljes értékű autóval rendelkeznek.

3. A frissítéssel bővülhetnek a funkciók

A fejlesztés világában gyakori, hogy a verseny, a visszajelzések szükségessége vagy a megbízók sietsége miatt egy szoftvert előbb dobnak piacra, mint hogy minden funkció aktív legyen benne. Más esetben a visszajelzések, a piaci változások vagy más okok miatt később döntenek úgy a fejlesztők, hogy új funkciókkal bővítik a szoftvert.

A folyamatos frissítéssel az ön cége jellemzően díjmentesen juthat hozzá a bővített funkcionalitáshoz, aminek következtében egy szélesebb körűen, jobban használható szoftverrel dolgoznak majd a munkatársai.

Forduljon hozzánk bizalommal, hogy áttekintsük cége szoftvereit, és biztosítsuk a folyamatos frissítésüket és napra készen tartásukat, hogy biztonságban legyenek a cége adatai, és még hatékonyabbá váljon a munka!

Ha érdeklik a további tippek és érdekességek az informatika világából, akkor kövesse informatikai blogunkatFacebook és LinkedIn oldalunkat!