A Windows 10 felhasználóknak nem volt zökkenőmentes az utóbbi időszak, és továbbra is figyelmesen kell eljárniuk.

A BleepingComputer és Windows Latest online magazinok is közzétettek néhány hibát a Microsoft új KB4535996 Windows 10 frissítése kapcsán.

Összegyűjtöttük a legfőbb dolgokat, amikre figyelni kell.

Illesztőprogramok telepítése

A vállalat a támogatási oldalán publikálta az új hibajelenséget, miszerint a felhasználók nem tudnak kézzel illesztőprogramot telepíteni a következő hibaüzenettel: „Az illesztőprogram nem betölthető ezen az eszközön.” Emellett még akkor is hibás lehet a telepítés, ha az látszólag lefutott. A Microsoft azt nyilatkozta, hogy

Ha tovább használja az eszközét úgy, hogy nem orvosolja az illesztőprogram hibáját, az az illesztőprogram által támogatott funkció megszűnésével járhat, aminek az elhanyagolhatótól a súlyosig terjedő következményei lehetnek.

A harmadik féltől származó illesztőprogramok létfontosságúak lehetnek, így a Microsoft elkerülő megoldást javasol: a Windows 10 biztonsági beállításai alatt egy opció kikapcsolását, ami a memória integritást hívatott óvni, így lefuthat az illesztőprogramok telepítése.

Ehhez először keresd fel a Magelkülönítés opciót a Windows biztonság alatt, majd kapcsold ki a Memóriaintegritást, ha eddig nem volt. A változtatások érvénybe lépéséhez újraindítás szükséges.

A Microsoft nem szolgál határidővel a javítást illetően, de a hiba mértékétől és az ebből adódó hibák súlyosságából feltételezhető, hogy prioritást élvez.

Betöltési problémák, összeomlások

Ez utóbbi széleskörben előforduló hiba azok körében, akik feltelepítették a KB4535996 frissítést. Jelentős lassulást tapasztalnak a gép elindulásakor, ráadásul alkalmanként egy nyugtalanító fekete képernyőt jelenít csak meg az eszköz a hosszan tartó folyamat alatt.

Ráadásul ha csak ennyi a gép hibája, az még szerencsésnek mondható, ugyanis többeknek el sem indul az eszköze.

Kékhalál

A hírhedt kékhalál szintén felütötte a fejét a frissítést telepítők körében, ami a bejelentkező képernyő betöltése során jelenhet meg. Ez kevésbé elterjedt hiba, mégis ahol megjelenik, nagy problémákat okozhat. A Bleeping Computer egy vállalat esetét emeli ki:

Körülbelül kétszáz eszköznél jelentkezett ez a hiba. A frissítés eltávolításával sem oldódik meg azonnal, továbbra is tapasztalható az első betöltéskor.

Lassulás

A Windows 10 akadozása, lecsökkent a képkockasebesség (elsősorban játékok esetén), jelentős a lemezhasználat, és indokolatlan memóriatelítődésről is beszámoltak.

Audio problémák

A KB4535996 telepítését követően hangfeldolgozás meghibásodását is jelezték.

Microsoft Visual Studio

A Visual Studio signtool.exe fájlja is számos felhasználó esetén meghibásodott.
A Microsoft ezzel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tette:

Ismerjük a signtool.exe-vel kapcsolatos hibákat a legutóbbi 1903 vagy 1909 verziókhoz közzétett opcionális frissítés (KB4535996) telepítése után. Ha tapasztalja a hibát, távolítsa el a frissítést. Dolgozunk a problémán, előreláthatólag március közepére lesz elérhető.

 

A legmeglepőbb tény pedig ez: A KB4535996 frissítés oldalán a vállalat jelenleg is ezt nyilatkozza: „A Microsoftnak nincs tudomása bármi hibáról a frissítéssel.”
Rendszeresen elmarad a tájékoztatás a problémás frissítések kapcsán, ezúttal viszont a megszokottól is hanyagabb.

Bár néhány felhasználó problémába ütközött a frissítés eltávolításakor is, az alábbi lépésekkel ezt megtenni:

  • A keresőbe írd be: „Frissítési előzmények megtekintése”
  • Válaszd ki a „Frissítések eltávolítása” menüpontotű
  • A frissítések közül ekresd ki a KB4535996-tal jelölt frissítést, és kattints az Eltávolításra
  • Indítsd újra az eszközt

Emellett letölthetjük a Windows Update troubleshooter alkalmazást is, ahol letilthatjuk a KB4535996 frissítést, hogy megakadályozuk az újratelepülést.

Mindezek csak hetekkel később jelentkeztek azután a fiaskó után, hogy egy Windows 10 frissítés törölte a felhasználók adatait, ami előtt alig néhány nappal korábban rendszerösszemolást tapasztalhattak a felhasználók.
A Microsoft javított a Windows 10 opcionális frissítéseinek minőségén, de még így is sok kívánnivalót hagy maga után.

Forrás: forbes.com