Hamarosan érkezik a Windows 10 aktuális frissítése, ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze 8 szembetűnőbb újítást.

  1. Egyszerűsödik a Start menü – megnyitáskor bizonyos programokat előre elkészített mappákban csoportosít a Windows, így kevesebb ikonunk lesz és átláthatóbb lesz a szoftvereink listája.
  2. Tematizált keresés – a felhasználók rendelkezésére áll majd az öt leggyakrabban használt program, leglátogatottabb weboldal és legutoljára megnyitott dokumentum listája. Így könnyen és gyorsan elérhetjük majd azokat, amikor csak szükségünk van rájuk.
  3. Beépített virtuális gép – erről hosszabban írtunk ebben a cikkünkben.
  4. Microsoft account regisztrálása telefonszámmal – már mobiltelefonon is készíthetünk magunknak Microsoft fiókot, és jelszó beállítása nélkül használhatjuk, a Windows Hello segítségével pedig be is léphetünk. A Windows Hello egyébként a Microsoft arcfelismerő funkciója, aminek segítségével arcfelismerést és az ujjlenyomatunkat is használhatjuk azonosításra.
  5. Világos téma – átválthatunk a sötétről világos start menüre és tálcára, mindezt világosabb háttérrel és egy új alapértelmezett háttérképpel teszik teljessé.
  6. Egyszerűbben adhatunk hozzá betűtípusokat – ennek segítségével egy mozdulattal odahúzhatjuk az új betűkészletet a Gépház > Személyre szabás > Betűtípusok menüben.
  7. Bővül a Windows Insider – a funkció használói előre bepillanthatnak a frissítésekbe, továbbá akár egy évre előre ugorhatnak a Windows 10 életciklusában.
  8. Feladatkezelő kezdőlap – ezentúl lehetőségünk lesz megmondani a feladatkezelőnek, hogy melyik fül legyen az első, amit indításkor látunk.

Változik a frissítések menete is

A fentieken kívül a Microsoft igyekszik a frissítések menetét is megreformálni, legalábbis erről számolnak be egy áprilisi blogbejegyzésben. A tavaly októberi fiaskót követően újragondolták a frissítések menetét, és a hírek szerint igyekezni fognak olyan módon kiajánlani a frissítéseket, hogy ne okozzon olyan zavarokat sem az otthoni, sem az üzleti felhasználók számára.

Ennek értelmében nagyobb kontrollt kapnak a felhasználók, és ha minden igaz, akár 35 nappal is halaszthatják a frissítések telepítését. Emellett a Microsoft növeli a tesztelések mértékét, továbbá csatasorba állítja a gépi tanulást a bugok detektálására.

 

Az átláthatóság jegyében pedig egy olyan dashboardot is a felhasználók rendelkezésére bocsátanak, amiben az update-ek státuszát követhetik. A cél, hogy egy kvázi valósidejű tudással rendelkezzünk arról, hogy állnak a bugok javításával és magukkal a verziókkal. ahogy a fenti képen is látszik, minden Windows 10 verzióról könnyen és gyorsan szerezhetünk naprakész információt.