Hétfőn jelentette be az F5 Networks, hogy 670 millió dollárért megvásárolja az NGINX-et, a népszerű, nyílt forráskódú szoftvergyártót. A tervek szerint az F5 az NGINX jelenlegi termékeit kombinálja majd a saját biztonsági megoldásaival, és beépíti a natív felhőszolgáltatásait az NGINX load balancing technológiájába. Ez az üzleti lépés egyébként mindkét fél számára előnyös lehet, az F5 így gyorsabban tudja majd piacra dobni az alkalmazás szolgáltatáshoz kapcsolód termékeit, az NGINX pedig az F5 globális értékesítési lehetőségeiből, az infrastruktúrájából és a partneri kapcsolataiból profitálhat.

– Az F5 így rálátást nyer a DevOps (fejlesztés és műveletirányítás) részére szállított megoldásainkhoz, míg az NGINX széleskörű hozzáférést nyer több tízezer ügyfélhez és partnerhez – nyilatkozta Gus Robertson, az NGINX vezérigazgatója.

Az F5 ezek mellett azt nyilatkozta, hogy nem tervezi leépíteni az NGINX brandet, sőt: növeli a nyílt forráskódú projektre szánt befektetés mértékét.  Az F5 képviselője szerint az NGINX virágzó nyílt forráskód köré épülő közössége az egyik legvonzóbb összetevője volt a megállapodásuknak. Azt remélik, hogy a felvásárlás után több lehetőséget kapnak majd a nyílt forráskódú gyártókkal történő együttműködésre.

Amint a felvásárlás folyamata befejeződik, Robertson és az NGINX alapítói, Igor Sysoev és Maxim Konovalov is csatlakoznak majd az F5 csapatához, s továbbra is az NGINX vezetői maradnak.

Az F5 tervei szerint a felhőstratégiájukat igyekeznek minél inkább erősíteni, és reményeik szerint a 2021-es pénzügyi évben ez komoly növekedésben jelentkezhet meg.

– Az által, hogy az F5 világszínvonalú alkalmazásbiztonsági és változatos, a teljesítmény, a rendelkezésre állás és a kezelhetőség javítására irányuló szolgáltatás-portfólióját ötvözzük az NGINX piacvezető szoftver-alkalmazásaival és API megoldásaival, valamint a páratlan hitelességével és márkanevével a DevOps közösségen belül, továbbá a masszív felhasználó bázisával, áthidalhatjuk a NetOps és DevOps részlegek közötti szakadékot – jelentette ki François Locoh-Donou, az F5 vezérigazgatója.

A felvásárlásnak zöld utat adott mind az F5, mind az NGINX igazgatótanácsa, így várhatóan 2019 második negyedévében le is zárul.