A Microsoft társalapítója szavaival élve a mesterséges intelligencia „ígéretes és veszélyes is egyben”, mint a nukleáris fegyverek és a nukleáris energia.

 

– A MI egy rendkívüli technológia, ami árthat és segíthet is az emberiségnek. Annak érdekében, hogy hasznát vegyük, minél előbb az egészségügy és az oktatás fejlesztésére kellene fordítani – javasolja a Microsoft társalapítója, Bill Gates.

 

– A világon nem sok olyan technológia született, ami egyben ígéretes és veszélyes is lehet – jelentette ki, megemlítve emellett az atomenergiát és atomfegyvereket példaképp, amik merőben megváltoztatták a világunkat. Olyan területek vonatkozásában, ahol a MI segítheti a társadalmat, „nem mondanám, hogy sok van”, tette hozzá.

 

De ennek nem kell így lennie. A Stanfordi Egyetem „Human-Centered Artificial Intelligence” által tartott konferencián kiemelte az egészségügyet és az oktatást, mint olyan területeket, ahol a MI az emberek javára válhat.

 

A MI – egy új technológiának köszönhetően, amit neurális hálózatnak hívnak és hasonlóan működik az emberi agyhoz – forradalmasította az ipart. Az arcfelismeréstől kezdve a spamek szűréséig számtalan felhasználása van. Gates viszont azt szeretné, ha nem csak az olyan tech óriások vennék hasznát, mint az Amazon, a Google és a Facebook.

 

Egy példa a MI hasznosságára, az az afrikai koraszülöttek és a szelén kapcsolatát segített felfedni. A 23andMe genetikai adatbázisát pásztázva egy MI arra a megállapításra jutott, hogy akik szervezetében kisebb arányban van meg a szelén, azok esetében nagyobb a valószínűsége, hogy koraszülött gyermeket hozzanak a világra.

 

– Körülbelül 15%-os csökkenésre számítunk a koraszülött születések kapcsán, ami azt jelenti, hogy éves szinten akár 80.000 életet is megmenthet – taglalja Gates.

 

Az oktatáshoz fűzött reményei szerint a MI segíthet kideríteni, hogy mi az az oktatási stílus és motivációs eszköz, ami eredményes, és ezt más intézményekben honosíttatná.

 

Mióta Bill Gates a vállalatának szoftverei – név szerint a Microsoft Windows és Office – révén meggazdagodott, jelentős jótékonysági erőfeszítéseket tesz, a legemlítésreméltóbb talán a malária elleni küzdelme.

 

Forrás: www.cnet.com