A Microsoft kutatói megpróbálnak egy olyan eszközt fejleszteni, amely igyekszik a DNS-ben tárolt adatok automatikus tárolását és visszakeresését.

A 2019-es év egyik növekvő problémája, amire az IT szakembereknek minél előbb hatékony megoldást kellene találniuk, az adatok tárolása. Szakértők szerint erre a legoptimálisabb megoldás a szintetikus DNS lenne, aminek a technológiája természetesen még nem kidolgozott, de az előzetes ígéretek szerint sokkal tartósabb és hatékonyabb tárolási megoldás lehet, mint a szalag, a lemez vagy az optikai eszközök. A megfelelő körülmények között az élettartamuk akár évezredekben(!) mérhető majd.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően kifejlesztettek egy rendszert, amiben 1 gramm DNS-ben 215 petabyte-nyi adatot képesek tárolni. Ha azt vesszük, hogy 1 petabyte 1 millió gigabájt adatnak felel meg, akkor ez egy kifejezetten helytakarékos megoldás lehet azon cégeknek, akik már most is küzdenek az adataik megfelelő tárolásával.

Nem ez az első DNS alapú tárolási rendszer, amit létrehoztak, de ez eddig a leghatékonyabb. Ez az új fejlesztés ugyanis 100-szor annyi adatot képes tárolni, mint a korábbi próbálkozásokból születő rendszerek bármelyike.

Mint ahogy mindennek, természetesen ennek a megoldásnak is vannak árnyoldalai – ha más nem, a költségek. Ugyanis a technológia megabyte-onként 3500 dollárba, közel 100ezer forintba kerül, ami a tárolásra szánt adatok mennyiségét tekintve nagyjából el is tántorítja a legbátrabb és legmodernebb cégeket is a használatától.

A Microsoft és az egykori Microsoft alapító, Paul Allen információtechnológiai iskolájában a Washingotni Egyetemen készítettek egy folyadékokból, csövekből és különböző elektronikai eszközökből álló eszközt, amely a világ első automatizált DNS-tároló eszközeként vonulhat be a történelembe.

Kép: Microsoft

 

A kutatók az író- és olvasóképességét a „Hello” szó DNS-töredékekben történő kódolásával és dekódolásával demonstrálták. Bár az egész eszköz költsége 10 ezer dollár (~2,8 millió forint), a kutatók szerint bizonyos szenzorok és egyéb operátorok kiszerelésével a harmadára képesek csökkenteni az árát.

A Microsoft kutatóinak nem titkolt szándéka, hogy a DNS-ben tárolt adatok ugyanolyan könnyen és flottul elérhetők legyenek a jövőben, mint jelenleg a felhő alapú tárolás. A gördülékenység és automatizálás elérése ehhez létfontosságú, melynek kidolgozása a kutatók legfőbb feladata jelenleg.