Pontosan egy év múlva, 2020. január 14-től megszűnik a biztonsági frissítések érkezése a Windows 7-re. Ha valaki még ezek után is szeretne a korábbi OS-nél maradni, annak mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia.

Ez alapján tehát nem érkezik több frissítés vagy hibajavítás, beleértve a biztonsági javításokat is, amelyek az éppen aznapra eső, első 2020-as patch kedden lennének esedékes, csak ha az ügyfél fizet érte.

A 2009-ben bevezetett Windows 7-re nem mindenki állt át azonnal, sőt, sokan elhúztak az átállást 2015-ig – alig pár hónappal azelőttig, hogy debütált volna a Windows 10. A Microsoft hivatalos statisztikái szerint már a Windows eszközök több, mint fele Windows 10-et használ, a többi pedig Windows 7-et vagy egy annál is régebbi verziót, ettől függetlenül a támogatás órái meg vannak számlálva.

Ennek megfelelően a Microsoft kétféle módszert jelentett be, amivel a felhasználók a 2020-as dátum után is részesülhetnek a biztonsági frissítésekből. Mindkettő kizárólag az üzleti partnerekre vonatkozik, az otthoni felhasználókra nem.

Ők viszont megvásárolhatják majd a Win7 kiterjesztett biztonsági frissítéseit eszközönként, amely esetben minden évben növekvő árral kell számolni. Minden Win7 Professional és Win7 Enterprise felhasználó számára elérhető lesz, akik mennyiségi liszenszes megállapodást kötöttek. Jó hír azoknak, akik Windows Software Assurance és/vagy Windows 10 Enterprise vagy Education előfizetők, hogy ők kedvezményt kapnak az árból. Ezekkel a frissítésekkel egészen 2023-ig lehet kihúzni a Windows 7-ről történő átállást.

Ugyanígy használhatják a kiterjesztett frissítéseket azok, akik megvásárolják a Microsoft Windows Virtual Desktopot, nekik ugyanis lehetőségük lesz virtualizált környezetben használni a Windows 7-et. A WVD használatával további 3 évig használhatják az operációs rendszert további díjak felszámolása nélkül. Habár a WVD továbbra sem elérhető a nagyközönség számára, de még ebben a negyedévben várható a preview.

A ZDNet szakemberei szerint kicsi az esély arra, hogy a Microsoft a felhasználók kérésére kitolná ezt a 2020-as dátumot, az iparági pletykák sem ezt mutatják. Ennek ellenére sokan gondolják, hogy a Microsoft döntése, miszerint az Edge Chromium-alapú verzióját megkapja a Windows 7 is erre utal, de ez inkább azoknak szól, akik előfizetnek 2020. január után a kiterjesztett támogatásra.