Legyen szó egy interneten talált programról, vagy e-mail-en érkezett futtatható fájlról, elindítani ezeket mindig veszélyes. A szoftverek üres rendszeren való teszteléséhez szükséges egy virtuális gép (VM) szoftver és egy külön Windows licensz, amivel futhat a VM.

A Microsoft ezt a problémát készül orvosolni.

A Microsoft Tech Community blogján Hari Pulapaka részletezi az új Windows Sandboxot. A korábban InPrivate Desktop néven emlegetett szoftver egy elkülönített, ideiglenes környezetet biztosít, ahol anélkül futtathatsz ismeretlen forrásból származó szoftvereket, hogy attól kelljen félni, hogy kárt tesz az eszközödben.

Csakúgy, mint a hagyományos VM-ek esetén, bármilyen telepített szoftver teljesen elkülönül, és nincs hozzáférése a fizikai eszközhöz és annak rendszeréhez. Mikor bezárod a Sandboxot, minden telepített program, minden hozzáadott dokumentum és beállítás törlődik. A Microsoft hardver alapú virtualizálást használ hypervisoron keresztül, hogy a Sandbox elkülönüljön a fizikai eszköztől.

Ez azt jelenti, hogy veszély nélkül tölthetsz le és futtathatsz a Sandboxon bármit.

 

Milyen gépre van ehhez szükséged?

Meglepő módon a követelmények relatíve alacsonyak:

-Windows 10 Pro vagy Enterprise 18301-es vagy későbbi verziója.

-x64 alapú processzor

-Virtualizálás engedélyezése a BIOS-ban

-4 GB RAM (8GB javasolt)

-1 GB szabad hely (SSD javasolt)

-2 CPU mag (4 javasolt)

 

Előnye még, hogy nem kell letölteni vagy létrehozni virtuális merevlemezt, helyette a Windows dinamikusan létrehoz egy pillanatképet a fizikai eszköz operációs rendszere alapján.

Ennek köszönhetően a rendszer mindössze 100 MB méretű, ami – ha nem használod éppen a Sandboxot –, még kisebbre, 25 MB-ra csökken. Ez azért lehetséges, mert a Sandbox gyakorlatilag a fizikai eszközöd operációs rendszerének a másolata, ezért nincs szükség külön licenszre sem.

Mindent egybevéve egy rendkívül biztonságos, gyors és olcsó virtuális rendszer lesz. Mint minden erőforrást igénylő eszköz, jobb hardverrel gördülékenyebben fog futni, de látható, hogy gyengébb teljesítményű gépek is képesek lesznek futtatni.

 

Hogyan szerezheted meg?

A 18305-ös Windows 10 verzió jelenleg tesztelés alatt van, amihez persze lehet csatlakozni az Insider program keretein belül, de tesztelésről lévén szó, előfordulhatnak hibák – éppen ezért nem javasoljuk.

Jelenleg még nem elérhető, de 18301-es verziószámú vagy nagyobb rendszeren a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása pont alatt lesz telepíthető, onnantól kezdve pedig hagyományos szoftverként futtatható.

 

Forrás: howtogeek.com