A következő nagy Windows 10 frissítéssel észrevehetitek, hogy a merevlemezeteken lévő szabad terület jócskán lecsökken. Ennek oka, hogy a Microsoft elkülönített tárterületet alakít ki többek között jövőbeni frissítéseknek, alkalmazásoknak, ideiglenes fájloknak és gyorsítótárnak, nehogy problémák adódjanak a jövőben az elfogyó szabad tárhellyel.

 

A 2018 októberi frissítés körüli fiaskóra reagálva ez a változás biztosítja azt is, hogy a frissítések telepítésével semmilyen felhasználói fájlt ne kelljen áthelyezni.

 

Jelenleg, ha egy felhasználó teljesen megtölti a tárhelyét, a Windows nem fog rendesen futni. Bizonyos alkalmazások és szolgáltatások különösebb sorrendiség nélkül csődöt mondanak. A plusz tárhely természetesen megoldja ezeket a problémákat, és hosszútávon növeli az eszköz stabilitását.

 

Amikor eljön a frissítés ideje, a végfelhasználók már nem látnak további tárhelyfoglalást a letöltéssel. Különösen nagy frissítések esetén, amik túlmutatnak a lefoglalt tárhelyen, az megnövelhető, ha pedig teljesen elfogy a tárhely, lehetőség lesz egy külső tárolót csatlakoztatni, mint például egy flash drive vagy külső merevlemez, annak érdekében, hogy normálisan lehessen folytatni a frissítést anélkül, hogy törölni kellene bármit a merevlemezről.

 

A Storage Sense (a Windows beépített tárhely-karbantartó és -optimalizáló szoftvere) felügyelni fogja ezt a lefoglalt tárhelyet azáltal, hogy a nem használt ideiglenes fájlokat törli. Habár a Microsoft azt állítja, hogy ez a tárhely a következő nagy frissítéssel 7GB lesz, idővel változni fog. A legtöbb felhasználónak ez a mennyiség nem fog problémát okozni, de a későbbiekben sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket.