Úgy néz ki, a Sony és a Fujifilm pereskedése miatt végleg elfogytak az LTO 8 Ultrium kazetták. A forgalmazók még tavaly figyelmeztettek, hogy akár 2018 végéig is kitarthat a hiány, de továbbra sem tudják, mikorra indulhat be újra a kereskedés.

Ez azért is jelenthet problémát, mert a felhőszolgáltatások jövője nagyrészt ezekre a kazettákra épül. Bár az átlag felhasználó életéből rég eltűntek a mágnesszalagok, a legnagyobb felhasználók, mint az Amazon, a Microsoft vagy a Google is ezeket kazettákat használják back up készítésére, amivel próbálják az adataikat megvédeni olyan váratlan események elől, amik kárt tehetnének bennük. Bár egy modern lemez sokkal gyorsabban képes adatokat tárolni, a mágnesszalagnak megvan a tartóssággal járó előnye, ami miatt rendszerint ezek mellett teszik le a voksukat azok, akik biztonságban akarják tudni az adataikat.

Ezeknek az LTO kazettáknak a tárolókapacitása 12TB, tömörített kapacitása elérheti a 30TB-ot is, megkétszerezve ezzel az LTO 7-hez viszonyított tárolási lehetőségeket. Köszönhetően a technikai fejlődésnek, az adatátvitel sebessége is nagyjából a kétszerese a korábbinak, tovább növelve ezzel az LTO 8 hatékonyságát.

Sajnos az évek során a korábbi hat gyártó közül jó néhány felhagyott az ilyen kazetták előállításával, s 2015 óta mindössze két gyártó maradt a piacon, a Sony és a Fujifilm. A két japán tech-óriásnak látszólag ez a kettő is sok, és próbálják egymást kiszorítani az amerikai piacról, mindketten bepanaszolták hát a másikat a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál. Az első kört a Fujifilm nyerte, miután pert indított szabadalmi jogok megsértése miatt, azóta a Sony visszaperelt, mondván sikerült megkerülniük a Fujifilm szabadalmait. Ezek a jogok nagyrészt olyan eljárásokra vonatkoznak, amik többek között segítenek minimálisra csökkenteni a „zajt” a szalagokon, vagy abban, hogy megvédjék az eszközöket a páratartalom és a hőmérsékleti változások kellemetlen következményeitől. A pereskedés továbbra is tart, a gyártás áll, a kazetták pedig elfogytak.

A HPE és a többi gyártó is két megoldást javasol az LTO 8 kazetták helyett. Egyrészt a kézenfekvő LTO 7 kazettákat, másrészt azt, hogy az újonnan vásárolt, még nem használt LTO 7 kazettákat formatálják „M8” szalagokká. Az LTO 7 „Type M media” egy új „M8” szalagformátum, ami inicializálás után akár 9TB natív kapacitásra is képes.

Akárhogy is alakul a két japán vállalat csatája, szakértők attól tartanak, hogy bármelyikük is kerül ki győztesen, a győztes megemeli majd az árakat, ami egészen biztosan kihat majd minden felhasználóra.