A Wifi hozzáférési pontok (access-point) kialakítása ma már éppen olyan alapértelmezett egy iroda, sőt lassan mindenféle munkahely számára, mint a vizes helyiségek és a kávéfőző megléte.

Az internet ugyanolyan közüzemmé vált a fejlett világban, mint a folyóvíz, az áram vagy éppen a csatornázás, és a negyedik ipari forradalom miatt egyre több munkakör születik, amely az interneten, még pontosabban az adatátvitelen alapszik.

Ráadásul az okostelefonok és -eszközök térnyerésével a munkavállalók, illetve az irodákat bérlők részéről egyre gyakrabban kimondott kérés a wifi: az újépítésű irodaházakban már jellemzően kialakítják a hozzáférési pontokat (Access Point, vagy röviden AP), ám a régebbi épületekben ezt utólagosan kell megtenni. Nézzük meg, hogyan lesz Wifi mindenhol az irodában!

Hogyan határozzuk meg a Wifi Access Pointok helyét?

Míg tíz éve a hozzáférési pontok kijelölése egyszerű tevékenység volt, hiszen, kis túlzással, század akkora adatforgalomra és eszközmennyiségre kellett tervezni. Manapság lassan „megtelik” a 2,4 és az 5 GHz-es sáv, jelentős sebesség-visszaesést, olykor a hálózat elvesztését okozva az eszközöknél.

Ez egy pályaudvaron még tolerálható, egy internetes, vagy kutató-fejlesztő vállalkozás esetében aligha. Ezért az access pointok kialakítását a hálózattervezés szakaszával kezdjük.

Wifi jelerősség kiszámítása

A Wifi ideális jelerőssége -60 dBm és -40 dBm közötti tartományba esik. Habár alapvetően milliwattban mérjük a jelerősséget, ez igencsak megnehezíti a számolást a mindennapok során, ami egy hálózat kiépítésénél kevéssé célszerű, ezért dBm-ben (decibel milliwatt) adjuk meg az értéket.

Mivel a decibel egy viszonyszám, ezért a dBm ideális a jelerősség gyors és praktikus méréséhez, mert azt mutatja, hogy mekkora a teljesítmény mértéke 1 milliwatt teljesítményhez viszonyítva. Egy -30 dBm érték kitűnőnek számít, a -120 dBm pedig használhatatlan, mintha nem is létezne lefedettség.

A jelerősséget minden fizikai tárgy változó mértékben befolyásolja, az akadályok anyaga és vastagsága mértékében (a megadott értékek átlagoltak!):

  • az üveg, rétegenként, -4 dBm-mel rontja a jelerősséget,
  • a gipszkarton jobb térelválasztó a maga -2 dBm-ével,
  • a fa és a Wifi nem barátok, -6 és -20 dBm között rontja az erősséget,
  • a téglát még kevésbé szereti a Wifi, bőven -25 dBm feletti a romlás,
  • a legrosszabb akadályt a fémtárgyak jelentik, akár -50 dBm-mel is ronthatják a jelerősséget.
  • vasbeton szerkezetek

Wifi Access Point tervezése munkahelyen

Első körben tekintsük át, mit NE alkalmazzunk irodai hálózat tervezésénél. Háromféle hálózati megoldás is akad, amiket általában érdemes elkerülni nagyobb hálózati forgalom esetén:

  1. Dupla NAT,
  2. Mesh hálózat,
  3. Vezeték nélküli erősítők.

Az első azt jelenti, hogy egy router mögé közvetlenül kötünk egy másik routert, így lényegében két hálózatunk lesz egyszerre, ami rengeteg gondot okozhat. A Mesh hálózat, bár privát környezetben megfelelő lehet, ám az access pointok kábel nélkül kapcsolódnak ekkor, így a sebesség akár radikálisan is csökkenhet nagyobb Wifi hálózat esetén.

A vezeték nélküli erősítők ellenben egy adott access point jelét erősítik fel, így a használatuk egyszersmind az eredeti hozzáférési pont teljesítményét is csökkentik. Ideiglenes megoldásként, vagy kisebb igénybevétel esetében elfogadható, nagyobb céges környezetben azonban kerülendő!

Wifi Hozzáférési Pontok (access point) és a tervezési szakasz definíciói

A tervezés legelső lépése a definíciók meghatározása, azaz le kell fektetni azon alapvetéseket, hogy milyen igényeket, milyen körülmények között fog kielégíteni a rendszer. A helyiségek kialakítását, a térelválasztó elemek fajtáját és vastagságát, az irodaházban használt építészeti megoldásokat mind sorra kell venni.

Egészen másfajta rendszert szükséges tervezni egy raktárként használt csarnokban, mint egy újság szerkesztőségében – mindkét esetben nyugodtan számolhatunk munkatársanként legalább egy mobil eszközzel. Csak míg a raktárban ezek az eszközök valószínűleg kódleolvasó készülékek lesznek, amelyek minimális adatforgalmat bonyolítanak, egy szerkesztőségben tabletek, okostelefonok igényelnek majd szélessávot.

Ez a felmérés a megfelelő szabványkérdések megválaszolásával zajlik a Kermann IT szakemberei által.

Wifi Access Pointok és a szeparált hálózatok

Az okoseszközök és mobilitás korában, a munkahelyi környezetben mindenképp szükséges a vezeték nélküli hálózati elérés biztosítása úgy, hogy jelszóval védett, biztonságos hálózati csatlakozást alakítsunk ki.

Azonban súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel az, ha a belső hálózati hozzáférést bárkivel megosztjuk, emiatt tehát fontos a céges hálózati elérés és egy vendég wifi elérés kialakítása. Amennyiben a Wifi hálózat kiépítésével a Kermann IT hálózatépítő szakembereit bízza meg, garantáltan a leghatékonyabb, az összes adatvédelmi előírásnak megfelelő hálózatot kapja meg a munkahelyén! A vezeték nélküli hálózatok biztonságát forgalom- illetve alkalmazás szűréssel is lehet növelni. A vállalati környezetbe szánt wifi eszközök esetében ezek a lehetőségek már központi management felületen keresztül szabályozhatók.

Ha érdeklik a további tippek és érdekességek az informatika világából, akkor kövesse informatikai blogunkat, Facebook és LinkedIn oldalunkat!