A Skype for Business Online-t végleg kivezeti a Microsoft a piacról, és helyette hamarosan már csak a Microsoft Teams lesz elérhető az üzleti ügyfelek számára.

A döntést még 2017-ben hozta meg a redmondi óriás, ám a pontos határidőket csak mostanság közölte: a Skype Vállalati online verzió kivezetése 2021. július 31-ével történik meg, kivéve azon ügyfeleknél, akiknél Skype for Business Server üzemel. Nekik 2025 október 14. a végső határidő, ameddig a Microsoft biztosítja a mostani szolgáltatás támogatását.

A Skype for Business Online-t még évekig használhatjuk, de új ügyfelek már nem juthatnak hozzá

Jó hír viszont, hogy a Skype magánfelhasználói, a Skype Vállalati kiszolgáló és a Skype helyszíni verzió ügyfeleit nem érinti a Skype Vállalati online verzió kivezetése. Ahogy a Microsoft közölte: az „Office 365 bérlőkkel rendelkező, jelenlegi ügyfelei nem tapasztalnak változást a szolgáltatásban a kivezetés dátumáig, és szükség esetén továbbra is hozzáadhatnak új felhasználókat.”
2019. szeptember 1-től kezdődően viszont már minden új Office 365-ügyfél közvetlenül a Teams szolgáltatáshoz kerül. Office 365 bevezetése az Ön cégéhez.

Miért szűnik meg a Skype Vállalati online verzió?

A Microsoftnál már a Windows 10 koncepciójának megalkotásakor világos volt az új irány: a redmondi gigász kiesett az okostelefonok piacáról, holott az iPhone előtt a legtöbb okostelefonon (akkor még: PDA GSM-en) mobil Windows OS futott. Mondhatni, a Microsoft uralta az okostelefonok piacát.

Aztán jött az Apple, majd a Google, és a Microsoft azt vette észre, hogy beszorult a PC-k és szerverek világába, miközben szó szerint százmilliókat adnak el a régi és új riválisai operációs rendszereiből. Valamikor ez idő tájt született meg az új irányelv, amely szerint egységesíteni kell a különböző, önmagukban álló alkalmazásokat, és egy olyan keretrendszert alkotni, amelynek integráns részei.

A Skype ezen folyamatnak esett áldozatul – más nézőpontok szerint ez a legjobb, ami történhetett vele. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Skype-pal mindig sokaknak akadt problémájuk.

Kapcsolódás, hangátvitel, képátvitel, csoportos videochat, konferenciahívás: aki ült már a gép előtt azon tanakodva, miért nem ismeri fel a skype azt a fülest, amit más alkalmazásoknál prímán használ, tudja, miről beszélünk. Az is mindent elmond, hogy általánosságban rákeresve a hibákra az első oldalakon csak olyan találatokat lelünk, amelyek a kapcsolódási hiba elhárításáról szólnak.

A Skype üzleti változatát lehetne még toldozni-foldozni, ám az alap technológia olyan évtizedes, lassan végletesen elavuló megoldásoktól terhelt, hogy éppen úgy egyszerűbb volt újat alkotni, mint a Windows OS esetében. Ahogy pedig a Win10-zel egészen új generációs operációs rendszer született, úgy a Skype-nak is mennie kellett, és megszületett helyette a Microsoft Teams.

Mi az a Microsoft Teams és miért jobb, mint a Skype for Business Online?

Még 2016-ban jelentette be a Microsoft, hogy új üzleti megoldáson kezd dolgozni, ami akkor még a Skype Teams munkanevet viselte. Amíg a magán- és kisvállalati felhasználók számára a Skype komoly újításokat kapott (gondoljunk csak az alkalmazásboltokban elérhető mobil változataira), addig a nagyvállalatoknak meg kellett elégedniük minimális változtatásokkal. Ugyanis Redmondban ekkor már gőzerővel dolgoztak a teljesen új alapokra helyezett Teams-en.

A hivatalos indoklás szerint a Microsoft Teams kibővíti a Skype Vállalati online verziójának lehetőségeit azáltal, hogy fájlokat, beszélgetéseket és alkalmazásokat egyesít egy integrált alkalmazásban. Teszi mindezt olyan funkcionalitással, amely lehetővé teszi a szervezetek számára a gyorsabb reagálást és a hatékonyabb együttműködést. Márpedig az UC (unified communications, azaz egységesített kommunikáció) piacán jelentős a versengés a nagyvállalati ügyfelek kegyeiért. Ugyanakkor a Microsoft az elmúlt tíz évben jócskán megtapasztalhatta, hogy pusztán a piaci jelenlét nagysága önmagában semmire sem garancia.

A Teams az Office 365 központi kommunikációs klienseként kínált gazdagabb felhasználói élménnyel és alkalmazáskészlettel lép a Skype for Business helyébe, ide értve a gépi tanulás és mesterséges intelligencia által folyamatosan zajló, adaptív fejlesztést – legalábbis az ígéretek szerint.

A Microsoft Teams egyik legfőbb előnye egyben a hátránya is: önmagában nem fizethető elő és nem vásárolható meg önálló termékként. Azaz elfelejthetjük a „dobozos alkalmazást” és csak az Office 365 keretében lesz használható. Office 365 bevezetése az Ön cégéhez.

Viszont cserébe teljesen ingyenes lesz már az Office vállalati alapcsomagjától kezdődően, szemben a Skype Vállalati online verzió eddigi havi 1,7 euró/felhasználó díjával, vagy a Slack standard havi 8 dolláros árával.

Azaz a Microsoft azért cserébe, hogy az üzleti felhasználói áttérnek a Teams-re, amit csak az Office keretein belül érhetnek el, teljes ingyenességet biztosít. Az elsődleges cél tehát nem is feltétlen az, hogy a Skype-ot lecseréljék, hanem hogy úgy szálljanak versenybe a Slackkel, hogy eközben magukhoz kötik az ügyfeleket.

Az új vállalati, multiplatform megoldás négy ígéret köré épül fel:

  • chatelés,
  • csapatmunka támogatása,
  • testreszabható csoportok,
  • adatbiztonság.

Mindezt pedig olyan alapvető funkciókkal megtámogatva, amelyek mindennaposnak számítanak a chatelést és a közös munkát lehetővé tévő alkalmazásokban.

Hogyan váltsunk át Microsoft Teams-re?

A Microsoft saját közleménye szerint „ahhoz, hogy az ügyfelek a Skype Vállalati online verzióról sikeresen frissítsenek a Teams szolgáltatásra, a Microsoft átfogó útmutatást és segédanyagokat kínál”.

Emellett ingyenes online oktatóanyagokkal, képzéssel és hivatalos partnerek ajánlásával is, mint amilyen a Kermann IT is, segíti az áttérést az új vállalati, multiplatform megoldásra, öt lépésben:

  1. A projektben érdekelt felek (stakeholderek) bevonása.
  2. A projekt hatókörének, a felhasználói körök, az üzleti célok meghatározása.
  3. Műszaki és felhasználói lehetőségek és igények felmérése és a működési feltételek biztosítása.
  4. Frissítések elvégzése a Microsoft közvetett vagy közvetlen segítségével.
  5. A Microsoft Teams használatának folyamatos monitorozása, az esetlegesen felmerülő problémák eszkalálása és gyors megoldása.

A Microsoft Teams tehát úgy váltja a Skype Üzleti online verziót, hogy eközben ténylegesen többet, jobbat és olcsóbban nyújt a nagyvállalati ügyfeleinek. Bízunk benne, hogy be fogja váltani a hozzáfűzött reményeket!

Ha érdeklik a további tippek és érdekességek az informatika világából, akkor kövesse informatikai blogunkat, Facebook és LinkedIn oldalunkat!