A VPN, azaz virtuális magánhálózat egy biztonságos mini-internet, ami lehetőséget biztosít a céges hálózat távoli elérésére internet kapcsolaton keresztül. Mindezt természetesen megfelelő biztonsági beállítások mellett teszi. Bár igaz, az egyes VPN szolgáltatók között jelentős különbségek is akadnak. VPN megoldás az Ön cégénél.

Habár a VPN messze többrétű használatot tesz lehetővé magánfelhasználók számára, mint biztonságos távoli szerverkapcsolatot, jelen cikkünkben a munkahelyi szegmensre fókuszálunk.

Mi a virtuális magánhálózat legfőbb haszna?

A Virtual Private Network (VPN) lényegében titkosítja a felhasználó adatforgalmát: amikor bejelentkezik a felhasználó, az adatforgalom onnantól kezdve a VPN-en keresztül zajlik. Ráadásul mellette egy, az adott VPN-en elérhető szerverek szerinti IP címet kölcsönöz a felhasználó számára.

Ennek köszönhetően még nyilvános hálózatoknál is megvalósítható a titkosított adatforgalom, továbbá a VPN biztosította IP címnek hála a felhasználó eszköze sokkal nehezebben lenyomozhatóvá válik.

Hogyan működik a VPN?

Minden a VPN klienssel kezdődik – azzal az interfésszel, amelyen keresztül a felhasználó a VPN kapcsolatait kezeli. A VPN kliens elindítása után a felhasználó kiválaszthatja a kívánt földrajzi hely egyik kiszolgálóját, amely onnantól kezdve a webes forgalom átirányításáért és titkosításáért felel.

Általános esetben, virtuális magánhálózat nélkül, a forgalom részletei az internetszolgáltató számára láthatóak. Amikor viszont a felhasználó elindítja a VPN-t, az internetszolgáltató csak azt látja, hogy kapcsolatot létesített egy VPN-kiszolgálóval, minden más láthatatlan lesz a számára.

Az adatforgalom ugyanis onnantól a VPN-en keresztül, titkosítva halad. Mivel a VPN biztosítja onnantól az IP-címet is, ezért védetté válik a VPN használójának az online identitása is.

Mikor érdemes virtuális magánhálózatot használni munkahelyen

A VPN lehetővé teszi azt is, hogy a vállalati hálózaton kívülről is csatlakozhassanak számítógépek belső hálózathoz, mintha az irodán belül lennének, így hozzáférést kapnak a belső erőforrásokhoz, például az adattárakhoz, az alkalmazásokhoz és a nyomtatókhoz. VPN megoldás az Ön cégénél.

A VPN által a cégek munkatársai, akár külföldről is úgy csatlakozhatnak a vállalat belső hálózatához, hogy eközben, megfelelően kiválasztott VPN esetén, szavatolt a biztonságos kapcsolat. Így megakadályozható az adatlopás, illetve az esetleges ipari kémek munkáját is megnehezítik, hiszen még a földrajzi helyük sem derül ki.

Márpedig az ipari kémkedés és a kiberbűnözés okozta kár, szakértői becslések szerint, már 2018-ban elérte globálisan a 600 milliárd dollárt. Azaz a VPN használata cégek esetében nem opció, hanem kötelező biztonsági megoldás, kiváltképpen a GDPR rendelkezései miatt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő VPN-t?

Jelenleg a piacon több mint 300 VPN szolgáltató működik. Az általuk kínált szolgáltatások között jelentős különbségek is akadnak mind sebesség, mind biztonság vagy hozzáférhetőség terén.
Hagyományos cégek esetében érdemes tehát azt választani, amelyik kiemelt biztonsági megoldásokkal bírnak. Ha pedig gyakori a külföldről történő bejelentkezés, akkor arra is fontos figyelni, hogy sok országban legyen saját szerverük.

Ha érdeklik a további tippek és érdekességek az informatika világából, akkor kövesse informatikai blogunkatFacebook és LinkedIn oldalunkat!