A Wi-Fi 6 idén debütál, de a lehetséges hatások összegzése egy kicsit bonyolultabb annál, hogy gyorsabbá fogja tenni a Wi-Fi hálózatot. Igen, valóban gyorsabb lesz, mint korábban – de az alapvető teljesítményadatokon (például a sebesség és a távolság) túl a Wi-Fi 6 szempontjából kulcsfontosságú az is, hogy átalakítja azt, ahogyan az útválasztók kezelik az otthonainkban és az életünkben egyre növekvő számú, internethez csatlakoztatott készüléket.

Kezdjük az alapokkal – mi a Wi-Fi 6?
A Wi-Fi 6 avagy a 802.11ax a vezeték nélküli hálózati átvitelre vonatkozó 802.11 szabvány legújabb verziója, amelyet az emberek általában Wi-Finek hívnak. Ez visszafelé kompatibilis frissítés a Wi-Fi szabvány korábbi verziójával, amelyet 802.11ac-nak hívnak.

Ezt a logót kell keresni a hitelesített eszközökön.

Wi-Fi 6? Hiányzott a másik 5?
Nem, a név csak nehézkes és többé-kevésbé értelmetlen a legtöbb ember számára, akik megélhetés céljából nem dolgoznak vezeték nélküli hálózatokkal. Ez az oka annak, hogy a Wi-Fi Alliance, a non-profit iparági csoport, amely segíti a Wi-Fi eszközök karbantartását és tanúsítását, most egy egyszerűbb, felhasználóbarátabb módszerre vált át a szabványról. Az új verzió, a 802.11ax, a 802.11 hatodik verziója, tehát Wi-Fi 6-nak hívják. Az előző pár generáció visszamenőleges hatállyal is ugyanazt a bánásmódot fogja kapni. Például a meglévő szabvány, amelyet már említettem, a 802.11ac? Ezt hívják most a Wi-Fi 5-nek.

Mennyire gyors a Wi-Fi 6?
Ez még vita tárgya, és nem kapunk végleges választ addig, amíg nem volt alkalmunk kipróbálni a hardvert maguknak, de az iparági szakértők szerint a Wi-Fi 6 durván
30%-kal gyorsabb, mint a Wi-Fi 5. Az elméleti maximális átviteli sebesség körülbelül 10 Gbps.
A Wi-Fi 6 sebesség-tesztek első fordulóján 1320 Mbps sebességet rögzítettek. Ez körülbelül 40%-kal gyorsabb, mint a leggyorsabb Wi-Fi 5 sebesség, amelyet valaha is mértek. Ezen felül a Wi-Fi 6 sebesség-teszt körülbelül tízszer gyorsabb volt, mint az USA-ban a jelenlegi átlagos letöltési sebesség, ami 119 Mbps.

A tényleges szám, amelyet végül megtapasztalunk, azonban ténylegesen a körülményektől függ, mert sokkal nagyobb sebességgel rendelkezik, mint amire valószínűleg valaha szüksége lesz az átlagos felhasználónak egyetlen eszközről. így tehát olyan környezetben lehet nagy jelentősége, ahol rengeteg eszköz csatlakozik a Wi-Fi 6 hálózatra. Kis házakban, ahol csak néhány eszköz van a hálózaton, a különbség nem számottevő.

A másik fontos szempont, hogy az internetszolgáltató (ISP) által nyújtott sebességet túllépni nem lehet – a Wi-Fi 6 router nem fogja varázsütésre felgyorsítani azt. Az átlagos magánfelhasználású internetkapcsolat 150Mbps-től 2000Mbps-ig terjed, de a gyorsabb díjcsomagok esetén is a szolgáltató által garantált letöltési sebesség általában nem haladja meg a 300 Mbps-t.

Mikor érkezik ide a Wi-Fi 6?
A Wi-Fi 6 műszaki szempontból már elérhető – ez egy új, tanúsított szabvány, amelyet az újonnan készített vezeték nélküli eszközökbe beépíthetnek. Persze beletelik egy kis időbe, hogy válogatni lehessen közülük, de olyan márkák, mint például a Cisco, a Netgear, az Asus és a TP-Link már adtak ki Wi-Fi 6 kompatibilis útválasztót. A másik oldalon a Samsung Galaxy S10 volt az első telefon, amely támogatja a Wi-Fi 6-ot, és az új iPhone 11, iPhone 11 Pro és Pro Max szintén támogatja. Most, hogy a Wi-Fi Alliance hitelesítési programja a Wi-Fi 6 eszközökhöz hivatalosan felállt és fut, elég biztos, hogy a laptopok, streaming eszközök és a Wi-Fi intelligens otthoni eszközök következő generációja is példát fog követni.

forrás: https://www.cnet.com