A Microsoft tegnapi ballépése nyomán kiszivárgott a Windows 10 rendszer új, tesztelés alatt álló start menüjének az előnézete mind a gyors, mind a lassú Insider tesztelők körében.

Ez az alternatív Start menü nem tartalmazza már az Élő csempéket, és talán ezt tervezi a Microsoft a fejlesztés alatt álló „Windows Lite” rendszeréhez, ami állítólag a Microsoft stratégiájának része lesz a Chromebookok kapcsán, és lehetséges, hogy a dupla kijelzős laptopoknak lesz címezve.

Az új Start menü a Windows 10 18947-es verziójában szivárgott ki, amit a Microsoft ideiglenesen kiajánlott a 32-bites rendszereket használó Insider tesztelőknek. A The Verge szerint viszont ez kizárólag berső használatra, az Xbox fejlesztéséhez szándékozták használni egyelőre.

A képet NTAuthority Twitter felhasználó osztotta meg, amin egy lecsupaszított, minialkalmazás-szerű Élő Csempéktől mentes Start menüt láthatunk.

 

A Microsoft az Élő Csempéket még a Windows Phone 7-tel mutatta be, amit aztán a Windows 8 rendszerre is integráltak, hogy érintőképernyős eszközökön felhasználóbarátabb felület legyen.

Az új Start menü persze nem jelenti azt, hogy a Microsoft nem használja többet az Élő Csempéket. A Windows Central megjegyzi, hogy nem tisztázott még, hogy a Windows Lite Start menüjét integrálják-e a Windows 10 rendszerbe, de a Windows Phone és Windows 10 Mobile rendszerek megszűnésével ez a funkció már csak az asztali számítógépeket érhető el.

A ZDNet tegnapi jelentése szerint a Microsoft visszahívta a 18947-es rendszert azt taglalva, hogy hogyan állítsák vissza a korábbi verziót a frissített gépeken.

A Microsoft nagykövete és a Windows Insider csapata figyelmeztette a felhasználókat, akik a 18947-es verziót használják, hogy 10 napjuk van visszaállni, mielőtt elveszik ez a lehetőségük. Storage Sense-szel rendelkező felhasználóknak kevesebb idejük van erre.

„Javasoljuk minden érintett felhasználónak, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket mielőbb, hogy a visszaállítás sikeres legyen,”

– írja a Microsoft egyik alkalmazottja.

A Microsoft magyarázatot is adott arra, hogy miért tettek ki egy le nem tesztelt előnézeti verziót:

„Házon belül aktívan teszteljük és értékeljük az összes verziót, mielőtt külső tesztelőknek publikálnánk, viszont egy megváltoztatott konfiguráció miatt tévedésből lett megjelentetve több körben párhuzamosan, többek között a nyilvános tesztelők körében is.

Megtettük a szükséges lépéseket, hogy megakadályozzuk, hogy ez előforduljon a jövőben. Elnézést kérünk bármi kellemetlenségért, amit ez okozhatott az érintett Insider felhasználóknak és értékeljük a segítséget, hogy felhívták a figyelmünket erre a hibára, hogy minél előbb reagálhassunk.”