A Windows 7 is elérkezett ahhoz a fázishoz, ami minden operációs rendszer életében megtörténik: a Microsoft hamarosan leállítja a támogatását. Az EOS (=end of support, vagyis a támogatás leállítása) hivatalos dátuma 2020. január 14., és ezt mindenkinek érdemes megjegyeznie, aki még mindig Win 7-et használ.

Miért állítja le a Microsoft a Win 7 támogatást?

Mert ez az élet rendje, a Microsoft már 2015-ben piacra dobta a Windows 10-et, tehát ahhoz képest nem kapkodta el az átállást. A Microsoft szerint

Minden Windows terméknek van egy meghatározott életciklusa. Az életciklus a termék megjelenésével kezdődik, és a támogatása végéig tart. Az életciklus legfontosabb dátumait megismerni segít megalapozott döntéseket hoznunk a frissítések dátumáról, a verzióváltásokról és a szoftvermódosításokról.

A netmarketshare.com statisztikái szerint egyébként a Windows egyeduralma töretlen, a weben használt gépek operációs rendszerei a méréseik szerint közel 90%-ban Windowst használnak. Ha a részletesebb statisztikákat nézzük, akkor pedig kiderül, hogy a Windows 10 nagyjából 2018 végén előzte meg a Windows 7-et népszerűségben, és jelenleg 40-38% arányban uralják a piacot. 2020 után feltehetően ez még inkább változni fog, bár közel sem olyan gyors az átállás, mint ahogy azt a Microsoft tervezte vagy szerette volna.

Mindezt annak ellenére, hogy a Microsoft 2015-ben bejelentette az ingyenes Windows 10-re váltás lehetőségét, amivel 2016. júliusáig élhettek is a felhasználók.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Win 7 támogatás leállítása után a régi OS-sel működő gépek természetesen ugyanúgy működni fognak, tehát elindulnak, leállnak, teszik a dolgukat, viszont sokkal sebezhetőbbé válnak a biztonsági fenyegetésekkel és vírusokkal szemben. A 2020-as januári dátum után a felhasználók nem tudnak már technikai támogatást igénybe venni, nem lesznek szoftver- vagy biztonsági frissítések. Az üzleti előfizetéssel rendelkezők még fizethetnek a támogatás idejének bővítéséért, de a mezei felhasználók már nem számíthatnak szoftver update-re.

Ha 2020. január 14. után szeretnénk Windows 7-et telepíteni, természetesen azt is megtehetjük. Sem a telepítés, sem az aktiválás során nem tapasztalunk majd semmilyen problémát.

A Windows mellett a Microsoft megszünteti a Win 7-en futtatott Internet Explorer támogatását is, tehát pontosan ugyanazon az életcikluson megy keresztül az IE is, mint maga az operációs rendszer.

Az egyetlen kivételt a Windows Embedded 7, a Windows 7 egy testreszabható verziója jelenti, ami esetén a legkorábbi EOS dátum a már említett 2020. januári, és minden más 2021-es vagy 2022-es, de ebben a listában bárki megtalálhatja, ami érdekli.

Mit tehetünk?

Amennyiben továbbra is a Microsoft termékénél szeretnénk maradni, akkor frissítenünk kell egy frissebb operációs rendszerre. Bár kiadásuk folyamatát tekintve a Windows 8 követte a Windows 7-et, a hivatalos javaslat mégis inkább az, hogy válasszuk a Windows 10-et. Az operációs rendszer kompatibilis a legtöbb Windows 7-es szoftverrel, egy átlag felhasználó számára jellemzően semmilyen lényegi különbséget nem jelent az átállás, így lényegesen egyszerűsödhet az OS váltás folyamata. Mindemellett a Win 10 gyorsabb, mint elődje, és nyilván számos olyan fejlesztést tartalmaz, ami a Windows 7-ben még nem volt megtalálható. Kinézetben sincsenek óriási különbségek, így a Win 7 után könnyű megszokni.

A Windows 7 Professional esetén lehetőségünk van megvásárolni a kibővített támogatást, ami 2020. januárja után 50 dollárba fog kerülni eszközönként. Ezt fogják 2021-ben megduplázni, és emellé az Enterprise add-on még 50 dollár lesz gépenként. 2022-ben aztán ezt újra megduplázzák, és ha utánaszámolunk, akkor ez jelentős többletköltséggel járhat a vállalkozások számára. A Microsoft nyilván így szeretné az üzleti partnereit is rábírni, hogy minél előbb váltsanak Windows 10-re.