A Microsoft bejelentette a OneDrive tárhely-szolgáltatásának új funkcióját, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy (vagy több) felhőn tárolt dokumentumot megvédjenek egy további biztonsági intézkedéssel.

A OneDrive Personal Vault („Személyes Kincstár”) nevű új funkció a OneDrive különleges védett partíciójaként lett meghirdetve, ahol a felhasználók elzárhatják a „legérzékenyebb és legfontosabb fájljaikat”. A területet csak az identitásellenőrzés második lépése után érik el, legyen ez akár ujjlenyomat-vizsgálat, arcfelismerés, saját PIN-kód, a felhasználó okostelefonjára küldött egyszeri kód vagy a Microsoft hitelesítő mobilalkalmazás. (A folyamatot gyakran kéttényezős hitelesítésnek nevezik, hogy megkülönböztessék azt a felhasználónév/jelszó párostól, amely általában egy fiókot biztosít.)

Az ötlet a OneDrive Personal Vault mögött az, taglalja Seth Pattin, a Microsoft 365 általános igazgatója, hogy egy olyan biztonsági réteget hoz létre, hogy „abban az esetben, ha valaki hozzáférést szerez a fiókjához vagy a készülékéhez”, a Personal Vaultban lévő fájlok hozzáférhetetlenek maradjanak. A Vaulthoz való hozzáférés szintén egy időzítőn lesz Patton szerint, ami zárolja a partíciót a felhasználó által beállított inaktivitási időszak után. A tárolóból megnyitott fájlok is bezárulnak, amikor az időzítő lejár.

Amint azt a funkció neve is jelzi, a Vault csak a OneDrive Personal, azaz fogyasztói tárhely-szolgáltatás alatt elérhető, a kereskedelmi ügyfelek számára elérhető OneDrive for Business alatt nem. Bár a OneDrive Personal egy ingyenes szolgáltatás – bár egy 5 GB-os korláttal rendelkezik – sokan az Office 365 előfizetési szolgáltatásból érkeznek. Ott a felhasználók 1 TB OneDrive helyet kapnak. (Az egyetlen önálló terv 50 GB-onként havonta 2 dollár.)

A Windows 10 gépeken a Personal Vault szinkronizál a helyi merevlemez egy BitLocker által titkosított részével; erre úgy kell gondolni, mint egy speciálisan titkosított mappa. A OneDrive for Businesshez hasonlóan, a OneDrive Personal titkosítja az adatokat a PC és a Microsoft szerver közötti tranzit során.

A OneDrive for Business nem rendelkezik a Vault funkcióval, és valószínűtlen, hogy a jövőben be lesz vezetve. Ez persze nem meglepő, mivel lehetővé tenné az alkalmazottak számára, hogy olyan adatokat tároljanak, amihez a vállalat és az informatikai személyzet nem fér hozzá.

Mivel a OneDrive Personal az Office 365 Home és az Office 365 Personal rendszerhez kapcsolódik, és mivel ezek a fogyasztói szempontból megfelelő előfizetési tervek nem liszenszeltek munkával kapcsolatos dokumentumok tárolására, tisztán jogi okokból, a Vault nem alkalmas üzleti dokumentumok és fájlok tárolására. Az igazság azonban az, hogy ezeket az Office bérleti programokat gyakran nagyon kis vállalkozások és egyéni vállalkozók használják.

Ebben a kontextusban a OneDrive Personal Vault megfelelő hely lehet a fontos üzleti dokumentumok és adatok tárolására, például az ügyfél-kapcsolattartó listákhoz és a számviteli szoftveradatokhoz.

Patton azt mondta, hogy a OneDrive Personal Vault „hamarosan” elérhetővé válik az ausztrál, kanadai és új-zélandi ügyfelek, majd az év végéig mindenki más számára is.

Forrás: www.itworld.com