Közeledik az év vége, és ez az időszak, amikor a kisebb és nagyobb cégek – jobb esetben – elkezdik megtervezni a jövő évi büdzséjüket. Mire szeretnénk költeni, mire nem, hogyan oszlik el, mennyit költünk az előző évhez képest és hogyan, ezek mind fontos kérdések. Minket értelemszerűen az IT szempont érdekel, ezzel kapcsolatban augusztusban született egy érdekesnek ígérkező felmérés, amit a Tech Pro Research készített.

A kutatás során 100+ informatikai szakembert kérdeztek meg világszerte, s a kis cégektől a nagyokig, továbbá iparágat tekintve is sokszínű volt a felhozatal. Méretüket tekintve a legtöbb válaszadó a kis- és középvállalkozások közül kerültek ki. 37%-uk IT menedzserként, 18%-uk IT vezetőként, 14%-uk egyéb IT munkavállalóként, 7%-uk pedig IT tanácsadóként dolgozik.

A válaszadók a felmérés alapján kedvezően ítélik meg az IT költségvetésüket, olyannyira, hogy 2019-ben is folytatódik a növekedés, ami az IT költést illeti, 1-10% közé teszik a mértékét. Ez egyrészt a kedvező gazdasági környezetnek köszönhető, másrészt annak, hogy a cégek is kezdik felfedezni, hogy az IT-nak milyen fontos szerepe van a költséghatékonyság és a minél nagyobb bevétel megszerzésének tekintetében.

Mibe fogunk beruházni 2019-ben?

Továbbra is a legfontosabb területekbe invesztálunk majd legtöbbet, nevezetesen a biztonságba és a felhő-szolgáltatásokba. Viszont ami 2019-re egy új trendnek tűnik, az a munkatársak képzése. A válaszadók 44%-a vélekedett úgy, hogy informatikai szempontból elsődleges fontosságú lesz számukra 2019-ben a munkatársak képzése. Természetesen a folyamatosan változó és fejlődő technológia mellett ez nem lehet meglepő, hogy az új kollégák mellett a régebbi motorosok is találkozhatnak újdonságokkal, amikre fel kell őket készíteni.

A felmérés szerint bár továbbra is a céges informatikai részlegek azok, akik az IT döntéseket hozzák, 2019-re tovább erősödik az a trend, hogy az IT-n kívüli üzleti területek is beleszólnak, sőt befolyásolják a beszerzéseket. 2018-ban ezeket a határozatokat 49%-ban az IT területek döntötték el, 2019-re ez 42%-ra csökken.

Előreláthatóan ez annak is köszönhető, hogy elterjedt az úgynevezett „shadow IT” folyamata, ami annyit tesz, hogy a felhasználók hoznak IT döntéseket, s kezdenek el trendeket kialakítani a cégeknél. Ennek veszélye, hogy gyakran tényleges informatikai tudás nélkül teszik mindezt, s ilyenkor az IT szempontok is háttérbe szorulnak, helyüket átveszik a költségvetési megfontolások.

Növekvő elvárások a kereskedőkkel szemben

Ahogy nő a cégek érdeklődése és lelkesedése az új technikai megoldások felé, úgy a potenciális ügyfelek elvárásai is egyre nőnek a kereskedők felé. Ez félig-meddig jó hír számukra, viszont a cégek ezzel párhuzamosan gyorsabb megtérülést is várnak, továbbá elvárás részükről, hogy az eladó bizonyítsa a felvázolt koncepciójának sikerességét, mielőtt bármit is vásárolnának.

Ehhez hasznos lehet az a szemlélet, hogy 2019-ben az IT növekedés egyik oka az elavult IT rendszerek modernebbé cserélése, a megkérdezettek 64%-a hivatkozott erre. Az viszont, hogy ténylegesen mibe fektetnek, már változik az iparágtól és a cég méretétől függően. A kisvállalatok inkább a hardverbe, a nagyobbak pedig a felhő felé fordulnak.

Európában természetesen nagy változásokat hozhat egyes területeken a GDPR bevezetése is, ez sem elhanyagolható szempont sokak számára a váltásra, s ezen a ponton térünk vissza ismét a biztonság kérdéséhez. Szoftvereket tekintve ugyanis általánosságban megállapíthatjuk, hogy 12% operációs rendszerekre, 10% virtualizációra, 10% termelékenységre, és szintén 10% jut a biztonsági szoftverekre.

Az IT költségvetések nagy része desktopokban, mobil eszközökben, operációs rendszerekben, online/backup recovery és host-menedzselésben fog megmutatkozni.