Kisokos

Fényforrás

Olyan mesterséges vagy természetes eszköz, amely energiaátalakítás révén fényt bocsát ki. A világítástechnikában alkalmazott mesterséges fényforrásokat a fénygerjesztés módja alapján szokás csoportosítani.

Fényáram

A sugárzott teljesítményből származtatott mennyiség, amely az optikai sugárzást a szabványosított spektrális fényhatásfok szerint értékeli. Egysége: Lumen, jele: lm. Ez a sugárzókból a teljes térbe vagy annak meghatározott térrészébe kisugárzott látható teljesítmény jellemzésére szolgáló mennyiség.

Megvilágítás

Az adott pontot tartalmazó felületelemre beeső fényáramnak és a felületelemnek a hányadosa. Jele: Ev, E Egysége: lux=lm/m2

Lumen

A fényáram SI mértékrendszer szerinti egysége. A minden irányban egy kandela fényerősségű pontszerű sugárzó 1 sr térszögbe 1 lumen fényáramot sugároz. Jele: lm.

Lux

A megvilágítás SI mértékrendszer szerinti egysége. Az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram létesít, ha egyenletesen oszlik el 1 m2 felületen. Jele: lx. 1 lx = 1 lm/1 m2

Káprázás

Látási zavar és kényelmetlenség, amelyet nagy fénysűrűség vagy fénysűrűség-különbségek okoznak. Több fajtáját különböztetjük meg, egyrészt hatása szerint lehet zavaró káprázás vagy rontó káprázás; forrása szerint lehet közvetlen vagy tükröző káprázás.

Munkasík

A munkavégzés szempontjából meghatározó jelentőségű sík. Az előírt fénytechnikai paramétereket erre a síkra kell tervezni, és meghatározott pontjában kell ellenőrizni. Eltérő előírás hiányában belsőtéri berendezéseknél általában + 0,85 m.

Avulási tényező

Az avulási tényező világítási berendezések üzemszerű használata során bekövetkező megvilágítás-csökkenést veszi figyelembe a világítástechnikai tervezésnél. Számértéke a névleges és kezdeti megvilágítás aránya: v = En/E0

Fénypont magasság

Lámpatestek optikai középpontjának a megvilágított felülettől, ill. a talajszinttől mért függőleges távolsága.

EULUMDAT-fájl

Európai lámpatest gyártók által kidolgozott egységes számítógépes fájlformátum a lámpatestek fénytechnikai adatainak leírására. Lehetővé teszi a világítástechnikai tervezés során, hogy azonos tervezőprogrammal, de különböző gyártók lámpáival történjen a számítás.